İşkembe Çorbası Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

İşkembe Çorbası Faydaları Nelerdir?

İşkembe Çorbasının Faydaları

Türk sofra kültüründe önemli bir yere sahip olan işkembe çorbası, tarihi açıdan Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan bir geçmişe sahiptir. Sadece Türkler tarafından değil, Bulgaristan, Makedonya, Romanya ve Yunanistan gibi birçok Balkan ülkesinde de sevilerek tüketilmektedir. İşkembe çorbasının yapımında Türkiye'de genellikle sığır işkembesi, yani sığır midesinin bir bölümü kullanılır. Pek çok insan sakatat türü besinlere karşı önyargılı olduğundan, işkembe çorbası denince biraz düşünür. Oysa, işkembe besin değeri oldukça yüksek bir çorbadır.

İşkembe Çorbasının Faydaları

İşkembe çorbası, yüksek protein değeri, düşük yağ oranı, yüksek lif içeriği ve kalsiyum açısından zengin bir besindir. Üstelik vitamin ve mineraller bakımından da oldukça kaliteli olan işkembe çorbası, düşük kalorili bir besindir. Bağışıklık, kalp ve sindirim sistemine olumlu etkileri olan işkembe çorbasının birçok yararı bulunmaktadır. İşte işkembe çorbasına karşı önyargılarınızı yıkacak mucizevi faydalar:

  • Midenin asidini alarak midenin rahatlamasını sağlar.
  • Yüksek protein değeri sayesinde çocukların gelişimine faydalıdır.
  • İçeriğinde bulunan bol miktarda çinko sayesinde, vücudumuzu savunan hücrelerin daha aktif çalışmasını sağlar ve bizi hastalıklara karşı korur. Üzerine limon ya da sirke eklenerek içilirse daha da etkili hale gelir.
  • Fosfor, kalsiyum, çinko gibi minerallerle ve yüksek B12 vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir; grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı korur ve hastalığa yakalanma riskini azaltır. Ayrıca hasta olan kişilere verilirse, hastalıklarının tedavisine daha erken yanıt verir ve hızlı iyileşme sağlar.
  • İşkembe çorbası, miktarına dikkat edildiği sürece kolesterolü yükseltmez, dengeler.
  • Enerji verir ve kişiyi daha dinç yapar. Hatta alkol almış birine işkembe çorbası verilirse, midesindeki alkol etkisi azalır ve kişiye ayıklık kazandırır.
  • Eklem ve romatizma rahatsızlıklarına bağlı ağrıları azaltır.
  • Kanser hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi vardır. İşkembe çorbası içen kanser hastalarında, hastalık nedeniyle ölen hücrelerin yeniden yapılanmasını sağlar.
  • B12 vitamini sayesinde sinir sisteminin sorunsuz çalışmasını destekler.
  • Bir kâse işkembe çorbası, günlük kolin ihtiyacımızın yarısını karşılar. Sinir iletiminin sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlayan kolin, metabolizmayı hızlandırır ve karaciğer yağlanmasını önler. Ayrıca içeriğindeki jelatin sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • Kemik gelişimini destekleme açısından oldukça faydalıdır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çocuklarda ve iskelet sistemi ile ilgili problemler yaşayan kişilerde mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir.

Ancak, her besinde olduğu gibi, işkembe çorbasını aşırıya kaçmadan tüketmek faydayı zarara çevirmemek için önemlidir. Siz de vücudunuzu hastalıklara karşı korumak istiyorsanız, önyargılarınızı bırakıp bir kez de olsa işkembe çorbasını tatmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şehamet

22 Temmuz 2024 Pazartesi

İşkembe çorbası gerçekten mide asidini dengeleyip rahatlama sağlıyor mu? Alkol aldıktan sonra işkembe çorbası içmek ayılmaya yardımcı olabiliyor mu? Bu çorbanın eklem ağrılarına iyi geldiğini duydum, gerçekten etkili mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞehamet, işkembe çorbasının mide asidini dengelemeye ve rahatlama sağlamaya yardımcı olduğu söylenir, ancak bu konuda bilimsel kanıtlar sınırlıdır. Alkol aldıktan sonra işkembe çorbası içmenin ayılmaya direkt bir etkisi olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, fakat sıvı ve tuz alması dolayısıyla kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Eklem ağrılarına gelince, işkembe çorbasının içeriğindeki kolajen ve proteinlerin eklem sağlığına faydalı olduğu düşünülür, bu nedenle bazı insanlar üzerinde pozitif etkiler gözlemlenebilir. Yine de, bu tür rahatsızlıklar için en iyi yaklaşımı belirlemek adına bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni