İşkembe Çorbası: Geleneksel Bir Lezzet İşkembe çorbası, dana etinin işkembe kısmından yapılan, limonlu ve sarımsaklı bir çorbadır. Dünyanın birçok mutfağında işkembe çorbası yapılır. Örneğin, Meksika’da yapılan menudo çorbasına soğan, kekik, pul biber eklenir. Vietnam’da yapılan işkembe çorbasına ise fesleğen ve fasulye filizleri konularak servis edilir. Türk Mutfağında İşkembe Çorbası Türkiye'de yapılan işkembe çorbası, Yunanistan, Makedonya ve Romanya gibi ülkelerde yapılan işkembe çorbalarına çok benzer. Türkiye'de işkembe çorbası milli bir çorba olarak kabul edilir. Gece geç saatlerde tüketilmesi ve özellikle soğuk kış günlerinde tercih edilmesiyle bilinir. İşkembe Çorbası İçin Malzemeler
İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır? 1 kg temizlenmiş işkembeyi bol suyla 5 dakika boyunca iyice yıkayın ve işkembenin temiz olmasına özen gösterin. Derin bir tencereye işkembeyi koyun ve işkembenin üzerinden 4 parmak kalınlığını geçecek şekilde su ilave edin. Yarım limonun suyunu sıkın ve 5 diş sarımsağı ekleyerek işkembe yumuşayıncaya kadar haşlayın. Limonu işkembeye tat versin diye, sarımsağı ise renginin solmaması için kullanıyoruz. İşkembe yaklaşık olarak yarım saat haşlandıktan sonra bir kaba alın ve küp şeker büyüklüğünde doğramaya başlayın. İşkembe suyunu süzgeçten geçirin ve kaynamak üzere orta ateşte pişirin. Bu arada işkembenin terbiyesini hazırlayın. İki yemek kaşığı un, 1 adet limon suyu, 2 adet yumurta sarısı ve 2 kahve fincanı su ilave ederek pürüzsüz bir kıvam oluncaya kadar çırpın. Kıvamına geldikten sonra kaynamakta olan işkembe suyuna yavaş yavaş ilave edin ve karıştırarak dökün. Doğradığınız işkembeleri karışıma ekleyerek 5 dakika boyunca kaynatın. 2-3 diş sarımsağı döverek ilave edin ve karıştırın. İşkembe çorbasını sıcak servis ediniz ve üzerine kırmızı biber ve tereyağı ilave edip yiyebilirsiniz. İşkembe çorbanız hazır. Ekstra Bilgiler İşkembe çorbası, özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda bağırsak sağlığına da faydalıdır. İşkembe çorbasının geleneksel olarak sirke ve sarımsak ile servis edilmesi, çorbanın lezzetini artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Afiyet olsun. |